Připravujeme - Anaerobně naturální Etiopie

Kód: 394/250 394/500 394/100 394/251 394/501 394/502 Zvolte variantu
336 Kč 642 Kč 1 253 Kč 336 Kč 642 Kč 1 253 Kč od 336 Kč 300 Kč bez DPH 573 Kč bez DPH 1 119 Kč bez DPH 300 Kč bez DPH 573 Kč bez DPH 1 119 Kč bez DPH od 300 Kč bez DPH
Momentálně nedostupné (>5 ks) Momentálně nedostupné (>5 ks) Momentálně nedostupné (>5 ks) Momentálně nedostupné (>5 ks) Momentálně nedostupné (>5 ks) Momentálně nedostupné (>5 ks) Zvolte variantu
Váha
Pražení ?
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí
Možnosti doručení

Káva je upražená, čekáme než "uzraje" a rozvinou se chuti, abychom mohli nechat udělat štítky a dát kávě název. Bude to špičková káva, která je podobná chutí bývalému Tropickému koktejlu. Takže hodně ovoce jako jahody, zralé mango a s úžasnou vůní.

Detailní informace

Pět let na trhu
Pražíme pro vás
už pět let skvělou kávu
Dodání
Doprava zdarma
při objednávce nad 1000 Kč/43 euro
Dárek zdarma
Dárek zdarma
při objednávce víc jak 2 kg kávy
Odesílání do 48 hodin
Odesíláme do 48 hodin
od objednání kamkoliv

Detailní popis produktu

Farma: Mnoho farem v regionu Aricha
Oblast: Yirgacheffe
Odrůda: Mnoho původních odrůd, tzv. „heirloom“
Nadm. výška: 2150 m n. m.
Importér: Falcon Specialty
Grade: 1

Původ a sklizeň

Produkci etiopské kávy zásadně ovlivňují tři hlavní roční období v zemi. Sezóna Bega (říjen-leden) je dlouhé suché období, které je rozhodující pro sklizeň a zpracování kávy. Období Belg (únor-květen) přináší první deště, které jsou nezbytné pro kvetení kávy a časný vývoj plodů. V období Krempt (červen-září) přicházejí silné deště z východu, které jsou rozhodující pro pozdější fáze vývoje a zrání kávových plodů. Koncem září deště náhle ustávají, což umožňuje dozrávání kávových plodů a v listopadu nastává období bohaté sklizně.

O společnosti Ephtah Specialty Coffee

Společnost Ephtah Specialty Coffee se věnuje budování udržitelných a spolupracujících dodavatelských řetězců, které přinášejí prospěch zákazníkům, pěstitelům i jejich komunitám. Společnost klade důraz na podporu role žen v kávovém průmyslu, protože si uvědomuje jejich klíčovou roli při prosazování sociálních a ekonomických změn v Etiopii. Společnost Ephtah zajišťuje kvalitu v každé fázi procesu přepravy, přičemž se zaměřuje na poskytování nejkvalitnějších zelených kávových zrn a udržování spokojenosti všech zúčastněných stran v dodavatelském řetězci.

Oblast Aricha, Yirgacheffe

Káva pochází z oblasti Yirgacheffe Aricha, přičemž společnost Ephtah financuje 80 % výrobních nákladů, zatímco dodavatel hradí zbývajících 20 %. Oblast je převážně křesťanská, vyznávají ji jak protestanti, tak pravoslavní.

Dodavatelem tohoto lotu kávy je Girma Tamiru, což v překladu do češtiny znamená „milostný zázrak“. Toto místo, které má 200 lůžek, odebírá kávu z oblasti Aricha a funguje již tři roky, přičemž poslední dva roky spolupracuje se společností Ephtah. Farma se rozkládá na ploše 2,5 hektaru a leží v nadmořské výšce kolem 2100 metrů nad mořem, přičemž samotná Aricha má nadmořskou výšku kolem 2150 metrů nad mořem. Na farmě se pěstují odrůdy kávy Heirloom a pracuje zde minimálně šest stálých zaměstnanců, přičemž v období sklizně od listopadu do ledna se jejich počet zvyšuje na přibližně 100 zaměstnanců.

Informace o tomto kávovém lotu

Tato káva z oblasti Aricha, Yirgacheffe, pěstovaná v nadmořské výšce 2150 MASL, byla sklizena o celkové hmotnosti přibližně 9000 kg. Kávu pěstují drobní zemědělci pod nepravými banánovníky (říká se jim také „enset“)  ve stínu. Káva je sice pěstována ekologicky, ale certifikace není k dispozici kvůli vysokým nákladům na ověření. Káva prochází devítidenní fermentací v plastových sudech, po níž následuje 13-18denní sušení. Káva se skladuje ve skladu na místě a poté se převeze do Addis Abeby. Způsoby zpracování jsou zvoleny tak, aby se maximálně zvýraznila intenzivní šťavnatá chuť charakteristická pro tuto kávu. Po usušení a uskladnění se káva převáží do společnosti Moplaco v Gerji v Addis Abebě a poté se vlakem přepravuje na vývoz do Džibutska.

Hospodářský, sociální a správní aspekt

Společnost Ephtah realizovala několik sociálních a environmentálních projektů spojených s tímto kávovým lotem. Vzhledem k problémům s peněžní likviditou v oblasti financovala společnost Ephtah nákup kávových třešní. Společnost také darovala inženýrské sítě pro tuto lokalitu a zaměřila svůj program Ama Commitment v Ididu, který zahrnuje řemeslné dílny a denní centrum ve městě. Platby zemědělcům jsou strukturovány tak, že společnost Ephtah financuje 80 % a dodavatel hradí 20 %, což zajišťuje včasnou kompenzaci za vypěstovanou kávu.

Obecně o pěstování této kávy

Hlavním problémem, kterému jsme během tohoto pěstitelského cyklu čelili, byly neobvykle vysoké srážky, které ztěžovaly řádné usušení kávy. Navzdory těmto výzvám se podnik i nadále snaží produkovat vysoce kvalitní kávu a přispívat k místní ekonomice. Kromě kávy pěstitelé produkují také falešné banány, které se používají k výrobě místní potraviny zvané kocho. Lokalita Ephtah v Aricha je připravena na budoucí investice a rozvoj se zaměřením na udržení a zlepšení kvality produkce kávy v regionu.

Odrůdy a „Heirloom“

Podle slovníku Cambridge má slovo „heirloom“ následující významy:

  1.  cenný předmět, který starší členové rodiny předávají mladším členům stejné rodiny po mnoho let
  2.  ovoce, rostlina nebo semeno druhu, které existuje již mnoho let

Odrůda „Heirloom“ je odrůda rostlin, která má historii dědictví v rámci rodiny nebo komunity, podobně jako se dědí šperky nebo nábytek. Z makrobotanického hlediska musí být odrůda Heirloom otevřeně opylována. Druh kávovníku Arabica je samosprašná plodina, a proto z koncepčního hlediska „Heirloom“ nelze použít pro kávovníky druhu Arabica. V kávovém průmyslu se v Etiopii používá slovo „Heirloom“ jako obecný termín k popisu odrůdy nebo skupiny neznámých pěstovaných odrůd určitého lotu, farmy nebo oblasti, kde byly tyto kávovníky v průběhu let vysazeny a předávány z producenta na producenta.

Od té doby, co po celém světě začalo sílit hnutí kolem výběrové kávy, byla také čím dál důležitější dohledatelnost a přístup k informacím. Přestože Jimma Agricultural Research Center (JARC) pracuje od 70. let na výzkumu a vývoji nových odrůd, importéři měli omezený přístup k informacím, aby dokázali popsat odrůdy káv, které z Etiopie kupovali. Dnes díky profesionálům jako Getu Bekele a dalším, kteří studují jak divoké, tak po desetiletí pěstované odrůdy Etiopie, můžeme rozeznat a odlišit dvě velké skupiny etiopských odrůd kávy: regionální odrůdy a odrůdy vylepšené JARC.

Můžeme říci, že existuje 6 000 až 10 000 regionálních odrůd a JARC vyvinul kolem 60 vylepšených odrůd, které byly distribuovány mezi pěstitele kávy po celé zemi. Tyto vylepšené odrůdy řeší problémy s CBD (Coffee Berry Disease, nemoc kávových třešní, která je prozatím exkluzivní pro Afriku), rzí, výslednou kvalitou a výnosem a dnes jsou široce používány ve všech oblastech pěstování kávy v Etiopii. 

Každý kávový region v Etiopii má dnes zcela specifický soubor vylepšených odrůd a regionálních odrůd, přizpůsobených jedinečným podmínkám každé oblasti.

---------------

Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Druh: 100% arabica
Země původu: Etiopie
? Pražení: Střední (espresso), Světlé (filtr)
Zpracování: Anaerobní naturální
Chuťový profil: Hořká čokoláda, Med, Mango

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: