Etiopie Tesfa bez kofeinu
Kód: 297/250/STDetailní popis produktu
Oblast: Oromia, okrsek Atnago/Limmu Seka v zóně Jimma
Farma: Tesfa
Nadm. výška: 1750-2000 m. n. m.
Odstranění kofeinu: Metodou perlivé vody
Fahem General Trading PLC (FGTPLC) je společnost, která vyprodukovala tuto kávu. Je vlastněná panem Mohammedem Lalo. Za účelem posílení vývozních aktivit společnost zřídila v Checce stanici na zpracování promyté kávy. Dále zorganizovala 754 farmářů, kteří jsou rozmístěni v jednotlivých okresech, konkrétně skupinu Atnago farmers group. Tyto lokality se nacházejí v nadmořské výšce 1755-2010 m n. m.
Lokalita se nachází v produkčním pásu regionálního státu Oromia v okrese Atnago/Limmu Seka a oblasti Jimma.
Společnost se angažuje v záležitostech sociální odpovědnosti a podporuje komunitu při pěstování a distribuci sazenic, poskytuje silnou technickou podporu v terénu pro farmáře v agronomických aspektech kávy, zřizuje mlýny na obilí (byly zřízeny dva mlýny), staví školy a buduje mateřskou školu.
V současné době skupina dodává kávu s certifikací RA, CAFÉ Practices, Organic, FT/FFL a COSA.
Počet stálých zaměstnanců: 20
Počet zaměstnanců během sklizně: 150
Rozloha v hektarech: 200 ha
Nadmořská výška: 1800-2010 m n. m.
Odrůdy arabicy: 74110, 74112, 74148 a 75227
Měsíce sklizně: Říjen - prosinec
Půdní typy: Červená jílovitá hlína
Káva se zde pěstuje ve stínu stromů. Pracovní postupy používané na farmě zahrnují prořezávání, pletí, hnojení (90 % organickými a 10 % organickými hnojivy NPS).
Sklizeň kávy se provádí dvěma způsoby v závislosti na typu zpracování, a to buď promytým nebo naturálním (suchým).
Při suchém způsobu, a tudíž sušení na slunci, se zralé třešně sklízejí bez rozdílu toho, jestli byly spadené na zem nebo utrhnuté z kávovníku.
Zatímco při zpracování promyté kávy se pro dosažení nejlepší kvality kávy provádí pečlivý výběr a ruční sběr červených třešní z kávovníku.
Zpracování je hlavní činností při výrobě kávy a z hlediska kvality je nejkritičtější. Zpracování kávy zahrnuje řadu fází, z nichž každá má svůj účel. Jedná se o třídění, odslupkování, fermentaci, promývání a sušení. Káva v pergamenu (vnitřní slupce) se suší na sušících stolech na slunci. Usušená káva v pergamenu se skladuje ve skladu v areálu továrny.
Usušená káva v pergamenu se ze skladu na farmě odesílá do Addis Abeby, Horizon plantation PLC. Tam se dále zbavuje pergamenu, třídí a balí. Suchý mlýn má kapacitu 48 000 tun zelených zrn. Káva se expeduje do Džibutska.
Pěstitelé jsou placeni podle objemu kávy dodané skupině. Jednotková cena se určuje na základě denní tržní ceny kávy Arabica ICE. Existuje i druhá platba, která je založena na vyjednané jednotkové ceně, Druhá platba je rovněž založena na objemu dodaném skupině.
PROCES ODSTRANĚNÍ KOFEINU METODOU PERLIVÉ VODY
Tento proces poprvé objevil vědec Kurt Zosel v Ústavu Maxe Plancka v rámci výzkumu uhlí v roce 1967, když zkoumal nové způsoby separace směsí látek. V roce 1988 vyvinula německá společnost CR3 tento proces dekofeinizace, při němž se přírodní oxid uhličitý (pocházející z prehistorických podzemních jezer) kombinuje s vodou, čímž se vytvoří "podkritické" podmínky. Díky nim vzniká látka s vysokým rozpouštěcím účinkem pro kofein v kávě. Jedná se o šetrný, přírodní a ekologicky certifikovaný proces a dobrá selektivita oxidu uhličitého vůči kofeinu zaručuje vysokou míru zachování ostatních složek kávy, které přispívají k její chuti a vůni.
Detaily procesu
Zelená kávová zrna vstupují do nádoby na předúpravu, kde jsou očištěna a navlhčena vodou, a poté se dostanou do kontaktu s kapalným oxidem uhličitým pod tlakem. Když zelená kávová zrna absorbují vodu, rozpínají se a póry se otevírají, čímž se molekuly kofeinu stávají pohyblivými. Po přidání vody se kávová zrna dostanou do kontaktu s kapalným oxidem uhličitým pod tlakem, který se spojí s vodou a vytvoří v podstatě perlivou vodu. Oxid uhličitý cirkuluje skrz zrna a působí jako magnet, který vytahuje pohyblivé molekuly kofeinu. Perlivá voda pak vstupuje do odpařovače, který oxid uhličitý bohatý na kofein z vody vysráží. Nyní je voda bez kofeinu čerpána zpět do nádoby pro nový cyklus. Tento cyklus se opakuje, dokud není dosaženo požadované hladiny zbytkového kofeinu. Jakmile se tak stane, oběh oxidu uhličitého se zastaví a zelená zrna se vypustí do sušičky. Bezkofeinová káva se poté šetrně suší, dokud nedosáhne své původní vlhkosti, a poté je připravena k pražení. Tento proces dekofeinizace má několik výhod:
- Prostředek použitý k extrakci kofeinu je zcela přírodní a proces lze označit za "ekologický", protože se při něm nepoužívají žádné chemické látky
- Konzumace kávy zbavené kofeinu tímto způsobem nepředstavuje žádné zdravotní riziko
- Způsob, jakým proces probíhá, znamená, že ostatní sloučeniny v zelených kávových zrnech zůstávají nedotčeny, což znamená, že odstranění kofeinu nemá žádný vliv na chuť a vůni konečného produktu. Oxid uhličitý je velmi selektivní a neextrahuje sacharidy a bílkoviny v zelených zrnech, které přispívají k chuti a vůni
- Buněčná struktura zelených zrn a hotových pražených zrn se nemění, což je při práci se výběrovými kávami velkou výhodou
- Vedlejší produkty jsou 100% přírodní a recyklovatelné.
-------------------
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Peru |
? Pražení: | Střední (espresso) |
Zpracování: | Promyté |
Chuťový profil: | Jablko, Pomeranč, Karamel |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.