Jahodový jogurt z Kolumbie
Kód: 363/250/SV 363/500/SV 363/100/SV Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Farma: Los Nogales
Oblast: Huila
Odrůda: Colombia
Nadm. výška: 1600 - 2000 m n. m.
Sklizeň: 2024
Importér: Chicas Industry
Tento lot byl zpracován v sedmi různých krocích:
- Ruční sběr třešní, kdy je zajištěno, že budou posbírány jen ty nejkvalitnější kávové třešně
- Kávové třešně se vystaví tepelnému šoku – jsou ponořeny do vody o teplotě 80 stupňů, po dobu 30 až 60 sekund.
- Třešně se nyní promyjí se a zbaví floaterů a dezinfikují ozónem.
- Třešně se odslupkují.
- Vymačkání šťávy ze slupek a smíchání této tekutiny s odslupkovanými zrny ve fermentačních plastových sudech. Přidání požadovaných mikroorganismů, v tomto případě takových, aby byl zajištěn proces laktické i alkoholické fermentace.
- Fermentace po dobu 200 hodin.
- Promytí a sušení po dobu 20 dní.
Něco o farmě
Farma Los Nogales je rodinný podnik, proto je tedy těžké mluvit pouze o jediném jménu. Pro nás ale tuto farmu reprezentuje charismatický Oscar Hernandéz, lídr celého projektu. Oscar je třetí z generace farmářů, kteří pěstují kávu na jihu oblasti Huila, poblíž městečka Bruselas. Je energický, vždy pozitivně smýšlející a inovativní člověk nejen pro svou rodinu, ale také pro široké okolí. Jeho táta, Ricaurte Hernandéz, byl prvním, který dokázal to, co my už dnes dávno víme, že v Bruselas můžete najít ty nejlepší kávy z celé Kolumbie. V roce 2006 vyhrál kolumbijský Cup of Excellence a jak říkají místní, díky němu se o nás začalo mluvit. Ricaurte „umístil“ Bruselas a s ním i celou oblast Huila na mapu výběrové kávy. No a Oscar pokračuje v této tradici, díky němu a jeho přístupu je Los Nogales centrem inovací a informací i pro všechny proaktivní farmáře v okolí.
Tři pilíře přístupu Finca Los Nogales
1. Terroir - půda nám dává život a dává ho i kávovníkům, které na ní rostou. Všichni na farmě Los Nogales si jsou toho vědomi. Pokud budeme půdu pouze využívat a nebudeme se o ni starat, brzy nebudeme mít kde kávu pěstovat. Na rozdíl od intenzivního zemědělství a konvenčního přístupu k hnojení celý tým Los Nogales myslí na dlouhodobou udržitelnost. Komerční intenzivní jednosložková hnojiva nahrazují komplexním organickým humusem zpracovávaným z vlastních zbytků po zpracování kávy. Postupně také vysazují kávovníky na plantážích dále od sebe, čímž snižují nároky na půdu. Méně intenzivní, ale také méně koncentrované a komplexnější pěstování sice přináší krátkodobě nižší výnosy, ale dlouhodobě zajišťuje, že stejná půda může být využívána k pěstování kávy i po další generace.
2. Genetika - druhou důležitou složkou při produkci kávy je genetický materiál. Tedy odrůdy, které si vyberete pro pěstování. Na farmě Los Nogales najdete tradiční původní odrůdy arabiky, které se v Kolumbii pěstují od 18. století, jako je Týpica, novější odolnější odrůdy jako Castillo nebo Colombia, ale také exotické odrůdy dovezené z jiných zemí a kontinentů, jako je Gesha nebo Sudan Rume.
3. Věda a vášeň - v Los Nogales se zaměřují na inovace. Svět kávy se neustále vyvíjí a jeho propojení s vědeckými poznatky je stále běžnější, nebo spíše nutností. Oscar se proto opírá o zkušenosti biochemika, zemědělského inženýra, mikrobiologa, ale i zkušeného účetního a sám je velmi schopným manažerem. Nadšení pro to, co dělají, nikomu nechybí, táhnou za jeden provaz, a pokud mají nějaké názorové rozdíly, berou je jako přínos.
---------
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Kolumbie |
? Pražení: | Světlé (filtr) |
Zpracování: | Tepelným šokem a 200 h fermentací |
Chuťový profil: | Pomeranč, Jahody, Citrusy, Ananas, Sušenky |
Farma: | Los Nogales |
Oblast: | Huila |
Odrůda: | Colombia |
Nadm. výška: | 1600-2000 m n. m. |
Sklizeň: | 2024 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.