O FARMÁŘI
Tuto kávu produkuje Litman Diaz Campos na své farmě La Orquídea.
Litman Díaz pěstuje výběrovou kávu na náhorní planině v oblasti Lonya Grande, konkrétně ve vesnici Guamboya. Jeho farma La Orquídea se nachází v nadmořské výšce od 1750 do 2150 m n. m. a v současné době se rozkládá na 2 hektarech určených k pěstování kávy. V současné době připravuje založení školky s cílem rozšířit produkci o další 2 hektary se zaměřením na odrůdu Geisha.
Farma La Orquidea, pojmenovaná podle květu orchideje, je obklopena rozsáhlými panenskými lesy, které slouží jako zdroj vodních pramenů. V horní části pozemku se nachází rozmanitá flóra, včetně orchidejí (národní rostlina Peru), a fauna, například andský kohout skalní (národní pták Peru).
Kromě pěstování kávy se pan Litman aktivně věnuje chovu hospodářských zvířat a včelařství. Rodina Díaz Campos každoročně rozšiřuje své pozemky a ve všech projektech se zaměřuje na ochranu vody a životního prostředí. Na rok 2024 plánuje nové experimenty ve zpracování kávy, a proto se v budoucnu můžeme těšit i na jiné než čistě promyté kávy.
Zpracování kávy
V La Orquídea sklizeň probíhá od července do listopadu.
Ruční a selektivní sběr pouze zralých třešní. Fermantace probíhá 20 hodin v třešních a po následném vyloupání zrnka v pergamenu fermentují dalších 16 hodin. Káva se poté suší pomalu přibližně 30 dní.