Vánoční směs
Kód: 258/250 258/500 258/100 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Původ káv
Guatemala
Region: Huehuetenango
Nadm. výška: 1300-1600 m. n. m.
Zpracování: Promyté
Farma: Mnoho farem a farmářů v dané oblasti
Odrůda: Směs odrůd
Importér: Falcon Coffees
Sklizeň: 2022
Tento lot pochází od skupiny 40 drobných farmářů z oblasti Huehuetenango. Tito farmáři pěstují odrůdy Caturra, Sarchimor, Bourbon a Catuai a sklízejí je v období od prosince do března. Tato káva roste ve stínu původních stromů, jako jsou Inga a Gravileas. Producenti kávy prořezávají stromy pouze jednou ročně a sběr se provádí ručně.
Po sběru se třešně propírají a ručně třídí, poté se odslupkují. Po odslupkování se káva ponechává ve fermentačních nádržích po dobu přibližně 8 až 10 hodin a po ukončení fermentace se zrna promyjí čerstvou vodou v mycích kanálech, poté se nechají 3 až 5 hodin v namáčecí nádrži a následně se na 10 až 12 dní uloží k sušení na terasách. Jakmile pergamen dosáhne požadované vlhkosti, uloží se do polypropylenových pytlů a je připraven ke konečnému mletí před exportem.
Salvador
Region: La Montaňita, Morazan
Nadm. výška: 1100-1665 m. n. m.
Zpracování: Anaerobní naturální
Farma: San Carlos Dos
Odrůda: Bourbon
Importér: Falcon Coffees
Sklizeň: 2022
Družstvo Cooperativa San Carlos začalo působit v roce 1980, což umožnily agrární reformy provedené salvadorskou vládou, která přerozdělila půdu drobným zemědělcům. Farma o rozloze 672 ha se rozkládá v nadmořské výšce 1100 až 1665 m n. m. na hoře Cacahuatique, která byla během občanské války v 80. letech 20. století strategickým opěrným bodem vládních opozičních sil, neboť ze svého vrcholu umožňovala výhled do širokého okolí.
Na farmě žije 126 přidružených členů s rodinami, kteří všichni společně pracují na farmě jako skupina, přičemž půda je rozdělena na 25 samostatných pozemků. Původně pěstovali pouze odrůdy pacas a bourbon a nedávno přidali malé množství pacamary ve vyšších částech farmy. Mokrý mlýn a terasy na zpracování kávy se nacházejí v nadmořské výšce 1400 m n. m., což je ideální místo pro sušení kávy, protože jsou orientovány na sever/severovýchod, což je směr převládajících větrů, které pomáhají udržovat stabilní teplotu pro sušení kávy.
San Carlos Dos je také součástí programu Blue Harvest (zahájeného v roce 2016), který provozuje organizace Catholic Relief Services a jehož cílem je pomoci řešit problémy s nedostatkem vody ve Střední Americe. Byli vybráni kvůli tomu, že department Morazán byl vytipován jako oblast s potenciálním hladomorem kvůli nedostatku dostupné vody a špatnému stavu půdy. Tento program byl zahájen v době, kdy produkce klesala a listová rez "la roya" způsobovala devastaci kávových pozemků v Salvadoru.
Členové družstva začali s pomocí na jejich půdě zavádět správné postupy hospodaření s půdou a vodou, minimalizovali používání agrochemikálií a podporovali organická hnojiva. Na pozemcích se jim daří udržovat 338 vsakovacích studní, které pomáhají zajišťovat zachycení dešťových srážek. Hora Cocahuatique je zdrojem vody pro město Osicala a tyto změny pomáhají zlepšit zásobování obce a rodin vodou. Kromě zásobování vodou se díky těmto změnám zvýšil i průměrný výnos z půdy na manzanu, který je vyšší než průměr v Salvadoru.
Během sklizně pracují na sběru kávy společně, přičemž zvláštní pozornost věnují sběru třešní. Pozemky se sklízejí po jednotlivých šaržích, které se pak odděleně odslupkují, suší a cupují, aby se posoudila kvalita. Máme kávu ze 3 částí ve vyšších polohách farmy s názvy Monte Carlos, El Coro a La Florida.
Po návštěvě Falcon Coffees v roce 2019, kdy u této skupiny viděli potenciál, jim Falcon Coffees zajistili školení od jejich honduraského partnera o tom, jak zpracovávat mikroloty a zejména naturalní a anaerobně naturální kávy.
Třešně se po příjezdu do mlýna promyjí a vyčistí, aby se odstranily všechny plovoucí (nekvalitní) třešně. Odtud se pak převáží do sudů, kde se 90 hodin uzavírají. Poté se káva dva dny suší na terase rozložená na tenké vrstvy, aby se snížila vlhkost ze 60 % na přibližně 25 %. Poté se může naskládat na větší hromady a každou hodinu se přehrabují při sušení trvajícím dalších 13 až 15 dní, dokud se nedosáhne 11 % vlhkosti.
Dále se káva nechá odpočívat ve skladu v nadmořské výšce 1400 m n. m. u terasy, a když je připravena k expedici, snese se do vlastního malého mlýna v dolní části farmy, kde ji zpracují a připraví k expedici. Družstvo má vlastní exportní licenci a v roce 2017 vyvezlo svůj první kontejner s výběrovou kávou Falcon Coffees.
Brazílie
Zpracování: Naturální
Jde o naturálně zpracovanou komoditní kávu, která se ovšem vyznačuje velmi vysokou kvalitou zrna a čokoládovou chutí. Do směsí ji moc rádi přidáváme, protože za svou nízkou cenu poskytuje skvělou chuť a hledanou čokoládovost a nečekanou kvalitu.
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Ostatní kávy a směsi |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Salvador, Brazílie, Guatemala |
? Pražení: | Střední (espresso) |
Zpracování: | Promyté, naturální (suché), Anaerobní naturální |
Chuťový profil: | čokoláda, Pomeranč, Karamel |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.