Vánoční směs
Kód: 417/250 417/100 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Původ káv
Uganda
Region: Horní Bukyabo
Nadm. výška: 1800-2200 m. n. m.
Zpracování: Promyté
Farma: The Coffee Garden Muduku
Odrůda arabiky: SL14, SL28, Nyasaland
Importér: Falcon Coffees
Sklizeň: 2023
V rámci série, která má upozornit na vykonanou práci, je tento kávový lot věnován školení GAP (Good Agricultural Practices nebo-li Správná zěmědělská praxe). Při sklizni v roce 2022 proškolili 582 zemědělců, z toho 125 žen a také 280 mladých farmářů.
Společnost Coffee Gardens byla založena v roce 2017 s cílem produkovat skvělou výběrovou kávu etickým způsobem; nabízí transparentní a přímé spojení mezi pěstiteli a spotřebiteli kávy. Jejich cílem je zlepšit příjmy a živobytí farmářů, vytvářet a poskytovat pracovní místa na venkově, podporovat rovnost žen a mužů, zvyšovat transparentnost a sledovatelnost v celém dodavatelském řetězci, podporovat a pracovat na ochraně životního prostředí v oblasti a poskytovat zemědělcům školení v oblasti správné zemědělské praxe (GAP).
Coffee Gardens také motivují a odměňují farmáře různými peněžními i nepeněžními způsoby. Patří mezi ně posezónní prémie, dodatečné příjmové a pracovní příležitosti, distribuce stromků a řada celoročních školicích programů. Vůči partnerským farmářům postupují transparentně, pokud jde o výkupní politiku a ceny, a každému registrovanému farmáři poskytují smlouvu a knihu záznamů o výkupu. Registrovaným farmářům sdělují veškeré změny cen prostřednictvím SMS a poskytují účtenky za každou transakci.
Kávu v tomto mikrolotu pěstují farmáři na hoře nad mycí stanicí The Coffee Gardens. Kávové třešně si farmáři sami vozí dolů do zpracovatelské stanice, čímž si přivydělávají. Na začátku sezóny 2022 demontovali svou starou mycí stanici a přestavěli ji na novém místě, aby mohli rozšířit svou kapacitu a produkovat více kávy.
Tento lot vyprodukovalo 281 farmářů, z nichž 20 % tvoří ženy. Farmáři z tohoto lotu obdrželi 65 % ceny FOB.
Etiopie
Region: Gedeb
Nadm. výška: 2150-2200 m. n. m.
Zpracování: Naturální (suché)
Farma: Farmáři spadající pod společnost Ephtah Specialty Coffee
Odrůda: Heirloom (Mnoho původních odrůd)
Importér: Falcon Coffees
Sklizeň: 2024
Původ a sklizeň
Produkci etiopské kávy zásadně ovlivňují tři hlavní roční období v zemi. Sezóna Bega (říjen-leden) je dlouhé suché období, které je rozhodující pro sklizeň a zpracování kávy. Období Belg (únor-květen) přináší první deště, které jsou nezbytné pro kvetení kávy a časný vývoj plodů. V období Krempt (červen-září) přicházejí silné deště z východu, které jsou rozhodující pro pozdější fáze vývoje a zrání kávových plodů. Koncem září deště náhle ustávají, což umožňuje dozrávání kávových plodů a v listopadu nastává období bohaté sklizně.
O společnosti Ephtah Specialty Coffee
Společnost Ephtah Specialty Coffee se věnuje budování udržitelných a spolupracujících dodavatelských řetězců, které přinášejí prospěch zákazníkům, pěstitelům i jejich komunitám. Společnost klade důraz na podporu role žen v kávovém průmyslu, protože si uvědomuje jejich klíčovou roli při prosazování sociálních a ekonomických změn v Etiopii. Společnost Ephtah zajišťuje kvalitu v každé fázi procesu přepravy, přičemž se zaměřuje na poskytování nejkvalitnějších zelených kávových zrn a udržování spokojenosti všech zúčastněných stran v dodavatelském řetězci.
Mycí stanice Lalesa
Mycí stanice Lalesa se nachází v regionu Gedeb, kde žije více než 300 000 obyvatel. Oblast je převážně křesťanská, protestantská, s několika pravoslavnými křesťany, a hlavním jazykem, kterým se zde mluví, je gedeoinijština. Komunita slaví svůj hlavní každoroční novoroční svátek 18. ledna a základním jídlem je enset (falešný banán). Řeka Siqe vymezuje hranici mezi Gedeo, Guji a jižním regionálním státem z Oromie.
Zpracování kávy
Káva se přirozeně pěstuje ve stínu stromů, především Ensete (nepravého banánovníku). Nejlepší kávové třešně se vykupují od okolních farmářů. Káva se nejprve plaví, aby se odstranily nezralé třešně (quakeři), a poté se na 12-15 dní ukládá na sušící lůžka. Zelená zrna ručně sbírají místní ženy.
Export kávy
Po zpracování a usušení se káva skladuje ve společnosti Moplaco v Gerji v Addis Abebě. Odtud je vlakem přepravována na vývoz do Džibutska.
Sociální dopad a dopad na životní prostředí
Společnost Ephtah Specialty Coffee se věnuje sociálním a environmentálním projektům. Společnost poskytuje farmářům první platby při převzetí jejich kávy a podporuje je prémií za kvalitu, dalšími platbami a pomocí se školným. Mezi budoucí investiční plány patří rozšíření programu Ama Commitment, vybudování nádrže na vodu pro plavení kávy, zvýšení počtu sušáren a pěstování dalších plodin na pozemcích pro podporu místních trhů.
Výzvy a budoucí plány
V letošním roce byla významnou výzvou finanční omezení v důsledku politiky Národní banky Etiopie zaměřené na kontrolu inflace. Společnost Ephtah je však odhodlána pokračovat v investicích a rozvoji, včetně rozšiřování sušáren a podpory místních zemědělců.
Brazílie
Zpracování: Naturální
Jde o naturálně zpracovanou komoditní kávu, která se ovšem vyznačuje velmi vysokou kvalitou zrna a čokoládovou chutí. Do směsí ji moc rádi přidáváme, protože za svou nízkou cenu poskytuje skvělou chuť a hledanou čokoládovost a nečekanou kvalitu.
------------------------
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Ostatní kávy a směsi |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Brazílie, Etiopie, Uganda |
? Pražení: | Střední (espresso) |
Zpracování: | Promyté, naturální (suché) |
Chuťový profil: | čokoláda, Nugát, Zralé ovoce |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.